Al novembre, TAIB!

 • P1050727

  P1050727

  View post

Bones amics i amigues de la natura,

ens plau informar-vos que aquesta tardor tornam a tenir TAIB. Aquest any una mica més tard que de costum del 8 al 22 de novembre.

Tornem a la càrrega amb una segona edició el 2015 del Camp Científic d’Investigació i Formació del TAIB a s’Albufera de Mallorca. Què farem en aquest TAIB de novembre?

1. Seguiment de grups de fauna i flora indicadors de la qualitat dels hàbitats (aus, papallones i libèl.lules, papaions, himmenòpters, invertebrats aquàtics, macròfits);
2. Revisió de l’estatus dels hàbitats presents al Parc Natural de s’Albufera;
3.Anellament d’aus, activitats puntuals com xerrades sobre diversos temes (educació ambiental, taula rodona sobre qualitat d’aigües, gestió de zones humides, etc.).
4. Manteniment de la col·lecció d’invertebrats, herbari, base de dades, etc.

 

Podeu descarregar-vos el cartell per aquesta convocatòria aquí en pdf. (TAIB_noviembre_2015) o en jpg:

TAIB_novembre_2015-page-001

Moltes gràcies per compartir-ho. Ens veiem ben aviat a s’Albufera!!!

Per qualsevol dubte: info@taib.info.

Nou camp científic i de formació al PN de s’Albufera de Mallorca

 • P1230644

  P1230644

  View post

Projecte d’investigació i formació a S’Albufera. Primavera 2015: Del 12 al 25 d’abril

El Parc Natural de s’Albufera de Mallorca i el TAIB organitzen un CAMP CIENTÍFIC INTERNACIONAL d’Ecologia aplicada a zones humides i de Formació de nous/noves investigadors/es.

Les activitats a realitzar seran:

1. Seguiment de grups de fauna i flora indicadors de la qualitat dels hàbitats (aus, papallones i libèl•lules, papaions, himmenòpters, invertebrats aquàtics, macròfits);
2. Revisió de l’estatus dels hàbitats presents al Parc;
3. Anellament d’aus, activitats puntuals com xerrades sobre diversos temes (Educació ambiental, gestió de zones humides, etc.), etc.

S’ofereixen 5 places per a estudiants (segon cicle) i llicenciats/des en Biologia, Ciències Ambientals i Geografia principalment, així com d’altres interessats/des en el tema. Es dóna preferència a les sol•licituts de Balears.Es tracta d’un curs gratuït i inclou l’allotjament i la manutenció.

Podeu fer-nos arribar les vostres sol•licituds abans del 30 de març a l’adreça electrònica associaciotaib@gmail.com , adjuntant un breu currículum i explicant-nos la vostra motivació per venir al Camp. Per a qualsevol consulta, podeu enviar aun correu a la mateixa adreça o cridar al telèfon 635530539.

Trobareu més informació sobre el projecte a www.taib.info

Nova guia de papallones, papaions i libèl·lules del PN de S’Albufera de Mallorca

 • Guia_papallones_papaions_i_libèl·lues_sAlbufera1-488x1024

  Guia_papallones_papaions_i_libèl·lues_sAlbufera1-488x1024

  View post

Estem ben contentes!

Després d’un temps des que es va iniciar aquesta feina dins el marc del projecte TAIB, per fi podem veure aquesta petita guia editada i a punt per a que la pogueu disfrutar. Es tracta d’una guia molt bàsica, on figuren les espècies més comunes de papallones, alguns papaions que es deixen veure volant de dia i també les libèl·lules més fàcils de trobar pels camins del Parc Natural de s’Albufera.

Cada espècie apareix amb tota la informació necessària per a identificar-la al camp sense necessitat de ser cap expert en la matèria: hi ha un dibuix, una petita descripció, un mapa on s’assenyalen els camins del Parc on és més fàcil veure-la, qualque tret sobre la seva biologia i hàbitat, la planta de la qual s’alimenta l’eruga i els mesos de l’any que vola. A més, al principi hi ha una breu introducció als diferents grups que conté la guia, per a que aprenguem a saber perquè una papallona i un papaió són diferents, o què fa que un caballet del dimoni no sigui una libèl·lula.

Totes les parts estan en tres idiomes: Català, Castellà i Anglès, per a que la puguin utilitzar diversos usuaris del Parc. Com que les illes petites en general no es distingeixen per una elevada diversitat de papallones i libèl·lules, aquesta guia pot ser emprada a altres indrets de Mallorca, fora s’Albufera, ja que recull moltes d’elles, les més comunes, les que trobarem amb més freqüència a camins de tota la illa. Pel cas dels papaions no succeeïx el mateix donat que, com ja sabeu si heu estat viatjant per la web de papapionsdemallorca.info, són molt més diverses!

I la gran majoria només les veurem si les anem a cercar de nit. Volem fer arribar un fort agraïment a totes les persones que han participat en aquesta guia i esperem que la puguin disfrutar molts visitants del Parc. Que s’Albufera és molt més que auc1ells!

Es pot comprar al centre de recepció de S’Albufera de Mallorca per només 5€!!

 

Gaudiu-la tant com nosaltres hem gaudit fent-la!

 

guia de papallones, papaions i libèl·lules

guia de papallones, papaions i libèl·lules

Seguimiento de el galápago europeo en s’Albufera

 • (4)27.07.2014_'Ma280'

  (4)27.07.2014_'Ma280'

  View post

El equipo científico del TAIB está llevando a cabo un seguimiento de la población de Emys orbicularis (Linnaeus, 1758), el galápago europeo, en s´Albufera de Mallorca, con el objetivo de conocer su situación y evolución en el parque: densidad poblacional, longevidad, ratio macho-hembra, localización, reclutamiento, etc. Dentro de este seguimiento también se toman datos sobre la presencia de otras especies de quelónidos, en este caso exóticos, como es Trachemys scripta, el galápago de Florida, el cual hace ya años han sido introducido en el parque procedente de la suelta deliberada de personas que se deshacen de sus mascotas.

El galápago europeo se considera una especie autóctona del Parque Natural de s’Albufera de Mallorca, pese que fue introducido en la isla probablemente en época romana. El nombre de la especie “orbicularis” (con pequeños círculos) indica las manchas amarillas en la piel y el espaldar o caparazón, que es de color marrón con zonas verdosas y alguna mancha amarillenta. El tamaño medio de los adultos oscila alrededor de los 150 mm, siendo las hembras de mayor tamaño.

emys18 emys24

Mapa distribución

Habita en todo tipo de masas acuáticas, preferiblemente en aquellas de poca o nula corriente y abundante vegetación, la cual les ofrece protección frente a sus depredadores, entre los que se encuentran micromamíferos, aves y peces. Es una especie mayoritariamente carnívora oportunista, en su dieta figuran: insectos acuáticos,  larvas y adultos de anfibios, peces, caracoles, cangrejos y restos vegetales. Esta especie de tortuga se encuentra en el centro y sur de Europa, Asia Occidental y la zona mediterránea de África (mapa de testudines.org)

A nivel mundial esta especie está catalogada como especie “casi amenazada” (UICN, 2012). En España se considera una especie “vulnerable” según el Catálogo Nacional de especies amenazadas (Keller y Andreu, 2002).

En el PN de s’Albufera, Emys orbicularis convive con otras especies de quelónidos como Trachemys scripta, la tortuga de Florida, dos de sus subespecies (T. scripta scripta y T. scripta elegans e híbridos de éstas), y otras como Pseudemys nelsoni y Mauremys leprosa. La tortuga de Florida es una especie exótica en Europa y ha sido introducida en s´Albufera en las últimas décadas llegando a establecer rápidamente una población en el parque. De las otras especies no se puede considerar que exista una población ya que solamente se han observado algunos ejemplares siempre adultos. El comercio de estas especies para su utilización como animal doméstico y su posterior abandono es la principal causa de la aparición de las mismas en diferentes hábitats.

En general, no todas las especies exóticas que llegan a una nueva zona se establecen con éxito y, normalmente, las que lo consiguen (se estima que un 3%) suelen hacerlo por la falta de enemigos naturales en el nuevo lugar. Este hecho puede ser una desventaja para las especies autóctonas, que no siempre tienen las aptitudes para competir y pueden llegar a ser desplazadas. En consecuencia, la llegada incontrolada y frecuente de especies exóticas constituye una amenaza para la biodiversidad, contribuyendo a la pérdida de especies en los lugares de recepción en las últimas décadas. Se trata de un problema global de especial importancia en las islas y archipiélagos, cuyos efectos se aprecian en todos los ecosistemas y en algunos casos son irreversibles. Es por ello que los científicos del TAIB están llevando a cabo el seguimiento de galápago europeo en s´Albufera de Mallorca, para contribuir al conocimiento de la evolución de las diversas poblaciones y las consecuencias de la interacción entre ellas.

Se poseen datos del 2006 y 2007 gracias al trabajo de seguimiento llevado a cabo por unequipo de la AEN (Associació d’Estudis de Natura), formado por Samuel Pinya Fernández y Eduard Cuadrado de Juan. Entre Julio y Septiembre de 2014, el equipo de voluntarios del TAIB ha retomado este seguimiento, en el que se han capturado un total de 125 E. orbicularis, 29 T. elegans, 1 M.leprosa y 1 P.nelson. Los datos han sido obtenidos en 15 estaciones de muestreo, en las que se ha trampeado con nasas flotantes cebadas, que eran revisadas semanalmente. El manejo de los individuos capturados consiste en su foto-identificación, pesaje, medición del plastrón y espaldar, sexado, recuento de anormalidades y liberación final. Estos estudios preliminares pretenden proporcionar las bases para establecer medidas de conservación y divulgación de este grupo de organismos, así como una metodología fiable y efectiva para continuar con el seguimiento.

nasa

Nasa

plastron

Plastron

 

Referencias:

Keller C. & Andreu A.C. (2002) Emys orbicularis In: Atlas y Libro Rojo de los Amfibios y Reptiles de España (Pleguezuelos J.M., Márquez & Lizana, M., eds.). Dirección General de Conservación de la Naturaleza-Asociación Herpetológica Española (2ª impresión). Madrid: 137-142.

IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. www.iucnredlist.org. Downloaded on 21 September 2014.

www.testudines.org/es/taxons/taxon/16/distribution. Acceded on 21 September 2014.

 

 

 

Camp científic i de formació sobre zones humides

 • TAIB

  TAIB

  View post

Projecte de recerca i formació en s’Albufera de Mallorca (del 7-21 de setembre 2014)

El Parc Natural de s’Albufera de Mallorca i el TAIB organitzen un CAMP CIENTÍFIC INTERNACIONAL d’Ecologia aplicada a zones humides i de  formació de nous/ves investigadors/es.

Les activitats a realitzar seran:

 1. Seguiment de grups de fauna i flora indicadors de la qualitat de l’hàbitat (aus, tortugues, papallones i libèl·lules, papaions, invertebrats aquàtics i macròfits)
 2. Estudi de l’estatus poblacional de les -recentment detectades- espècies de micromamífers a s’Albufera;
 3. Estudi sobre la taxonomia i ecologia dels Aculeata (abelles i vespes) al Parc;
 4. Altres activitats puntuals (com l’anellament d’aus) i xerrades sobre diversos temes (educació ambiental, gestió costanera integrada, etc.).

S’ofereixen 4 places a cada camp per a estudiants (de segon cicle) i llicenciats/des en Biologia, Ciències Ambientals i Geografia principalment, així com altres interessats/des. Es dóna preferència a les sol·licituds de Balears. L’allotjament i la manutenció estan inclosos

Es requereixen coneixements de biologia o geografia física i d’anglès per a la realització del Camp.

Les sol·licituds, adjuntant un breu currículum, es poden enviar abans del 20 d’agost a l’adreça de correu electrònic: info@taib.info, on també us podeu dirigir per a qualsevol consulta, o cridant al telèfon 635530539.

Una salutació i us esperam!

Trichopodas pennipes una mosca molt útil

 • IMG_8463

  IMG_8463

  View post

Al passat mes de maig, durant el Camp Científic Internacional d’Ecologia aplicada a zones humides i de Formació de nous/noves investigadors/es, organitzat pel Parc Natural de s’Albufera de Mallorca i el TAIB (The Albufera International Biodiversity group), es va trobar per segona vegada un exemplar de Trichopodas pennipes, un dípter que actua com a fauna auxiliar en el control biològic de plagues.

Segons la bibliografia, Trichopodas pennipes és una espècie originària de la regió neàrtica i es coneix que va ser introduïda a les illes de Hawaii, Nova Zelanda, Argentina i Àfrica del Sud, entre d’altres, per al control de plagues. A Europa s’han trobat evidències de la seva presència a Itàlia, França, Portugal i Espanya, on es pensa que ha estat introduïda de manera fortuïta. A la península ibèrica, la primera cita data de 1998 a la platja de Pals a Girona, tot i que posteriorment es van capturar més exemplars a l’Escala (Girona). La dispersió d’aquest parasitoide ha continuat dins el territori espanyol, i aquest any 2014 s’han capturat dos exemplars al Parc Natural de S’Albufera, a Mallorca, durant els mostreigs efectuats al Camp Científic Internacional del TAIB.

Pel que fa a la seva taxonomia, Trichopodas pennipes és un insecte que pertany a l’ordre dels dípters (insectes amb un parell d’ales)i, dins d’aquest, a la família dels taquínids, una de les més extenses i cosmopolites de la classe Insecta. Les seves característiques identificatives són el color ataronjat del seu abdomen, un cap i un tòrax velluts i negres i una franja de pèls negres curts sobre les potes del darrere.

Diversos estudis científics han demostrat que aquest insecte parasita de forma natural larves i adults de diverses espècies de les famílies Pentatomidae, Coreidae, Pyrrhocoridae i Alydidae, com ara Nezara virudula, Coreus marginatus o Anasa tristis, tres tipus de xinxes considerades plagues d’importants cultius hortícoles com la carabassa, el carabassó, els tomàquets i els pebres. La taxa de parasitisme d’aquest dípter pot ser de entre el 80 i el 93% i el seu mètode consisteix en adherir els ous directament sobre el cos dels seus hostes. En el cas de Nezara virudula, s’ha constatat que el nostre taquínid parasita preferentment els mascles degut a les feromones segregades per aquests. Els seus efectes a les femelles no són tan potents, doncs les xinxes parasitades són capaces d’alimentar-se i posar ous durant algun temps.

Per tant, la presència de Trichopodas pennipes al Parc Natural pot afavorir un control natural de les poblacions de plagues que afecten als conreus de regadiu que es troben a les immediacions de s’Albufera. Si tenim en compte que aquest no és l’únic insecte del Parc que controla plagues potencials, aquesta àrea protegida es podria considerar un reservori d’enemics naturals dels insectes que afecten els nostres cultius, afavorint així un control biològic beneficiós per als agrosistemes de la zona.

Fotografia: equip TAIB, maig 2014

 

 

Article publicat a la Revista de Gestió Integrada de les Zones Costaneres. Juny 2014

 • Journal of Integrated Coastal Zone Management

  Journal of Integrated Coastal Zone Management

  View post

En nom dels autors, volem donar a conèixer l’article recentment publicat a la revista de Gestió Integrada de Zones Costaneres (Journal of Integrated Coastal Zone Management/ Revista da Gestão Costeira Integrada) Número 2 del Volum 14 (Juny de 2014) en la temàtica “integració de la ciència i la participació voluntària”.

rgci-475_Riddiford-1Presentem el resum en anglès:
This paper puts forward a multi-disciplinary field project, set up in 1989 at the Parc Natural de s’Albufera in Mallorca, Balearic Islands, Spain, as an example of a cost effective model for integrating science and volunteer participation in a coastal protected area. Outcomes  include the provision of a science base for the effective management of the site; training of Balearic and international biologists and protected area managers; and providing information materials for public awareness, education and general dissemination purposes. This has been achieved at low cost by using the voluntary sector. The project incorporates scientists, wetland managers, students, scholars and other citizens under the auspices of an international volunteer network (TAIB), working in partnership with the Parc management team. Long-term monitoring over a 25-year span of subjects as varied as insects, birds, land and aquatic ecosystems and communities has led to an improved ecological understanding of socio-economic as well as environmental impacts and threats for the catchment. This paper illustrates the added value of a long-term ecological knowledge base for decision making and capacity building in protected areas in order to reduce environmental impacts from socio-economic development in surrounding coastal zones. It describes how the science base has been used as a means of communication to encourage early action by policy makers to avoid negative outcomes of costly future impact on the public purse; and highlights how the economic value of long-term monitoring as an early warning system far outweighs the modest cost to society of an integrated participatory project based in the volunteer sector. The Albufera experience is offered as a cost effective model for other coastal and island sites.

Es pot baixar el volum 14 de la Revista a aquest enllaç.

[wpfilebase tag=file id=32 /]

El TAIB a la Revista de Gestió Integrada de les Zones Costaneres. Juny 2014

 • Journal of Integrated Coastal Zone Management

  Journal of Integrated Coastal Zone Management

  View post

En nom dels autors, volem donar a conèixer l’article recentment publicat a la revista de Gestió Integrada de Zones Costaneres (Journal of Integrated Coastal Zone Management/ Revista da Gestão Costeira Integrada) Número 2 del Volum 14 (Juny de 2014) en la temàtica “integració de la ciència i la participació voluntària”.

rgci-475_Riddiford-1Presentem el resum en anglès:
This paper puts forward a multi-disciplinary field project, set up in 1989 at the Parc Natural de s’Albufera in Mallorca, Balearic Islands, Spain, as an example of a cost effective model for integrating science and volunteer participation in a coastal protected area. Outcomes include the provision of a science base for the effective management of the site; training of Balearic and international biologists and protected area managers; and providing information materials for public awareness, education and general dissemination purposes. This has been achieved at low cost by using the voluntary sector. The project incorporates scientists, wetland managers, students, scholars and other citizens under the auspices of an international volunteer network (TAIB), working in partnership with the Parc management team. Long-term monitoring over a 25-year span of subjects as varied as insects, birds, land and aquatic ecosystems and communities has led to an improved ecological understanding of socio-economic as well as environmental impacts and threats for the catchment. This paper illustrates the added value of a long-term ecological knowledge base for decision making and capacity building in protected areas in order to reduce environmental impacts from socio-economic development in surrounding coastal zones. It describes how the science base has been used as a means of communication to encourage early action by policy makers to avoid negative outcomes of costly future impact on the public purse; and highlights how the economic value of long-term monitoring as an early warning system far outweighs the modest cost to society of an integrated participatory project based in the volunteer sector. The Albufera experience is offered as a cost effective model for other coastal and island sites.

Es pot baixar el volum 14 de la Revista a aquest enllaç.

[wpfilebase tag=file id=32 /]

Resum del camp de treball TAIB de primavera 2014

 • Visita Ca'n Bauma

  Visita Ca'n Bauma

  View post

Una primavera més, el Parc Natural de s’Albufera de Mallorca i el TAIB (The Albufera International Biodiversity group) han organitzat el “Camp Científic Internacional d’Ecologia aplicada a zones humides i de Formació de nous/noves investigadors/es”, que enguany ha tingut lloc al llarg de les dues setmanes que van del 12 al 25 de maig.

Durant aquest dies, un grup de científics juntament amb l’ajuda de 6 voluntaris han dut a terme activitats relacionades amb la conservació i la gestió de la flora i la fauna. Després d’una primera aproximació a l’entorn, el Camp Científic Internacional ha dut a terme els diversos seguiments establerts a llarg plaç, com el trampeig nocturn de papaions (papallones nocturnes), els transectes d’aus i els de papallones i libèl·lules. Paral·lelament s’ha seguit amb estudis ja en marxa, com ara el de taxonomia i ecologia d’himenòpters aculeats (abelles, vespes i formigues). Per últim, s’han iniciat d’altres com el seguiment de la població de tortugues d’aigua o l’estudi preliminar de l’estatus poblacional dels micromamífers (mussaranyes) del Parc. També s’han realitzat activitats puntuals sobre altres temes d’interès, com per exemple un taller sobre Comunicació, Educació i Participació Ambientals (CEPA), mostrejos d’invertebrats aquàtics per a determinar l’índex de qualitat de l’aigua i una jornada d’anellament científic amb experts en el tema. Es va tenir l’oportunitat de fer una visita a Ca’n Bauma, una finca limítrof al Parc que vol recuperar el camí tradicional des de Gatamoix a s’Albufera, que feien els treballadors de’n Bateman per assecar s’Albufera.

Aquest camp internacional de formació i investigació ha estat possible gràcies a la feina desinteressada de voluntaris i voluntàries amb l’equip del TAIB, al PN de s’Albufera de Mallorca i al suport econòmic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori.

Per a veure amb més detall les activitats que hem dut a terme durant aquests dies, podeu baixar-vos aquest document (pdf. en anglès): 2014_primavera_resum (English version).

Rob Strachan, in memoriam

 • Rob Strachan

  Rob Strachan

  View post


El passat cap de setmana se’ns en va anar un dels integrants més fidels de l’equip del TAIB. Un expert mundial en mamífers que, des de l’any 1993, venia sempre que podia a s’Albufera a compartir els seus coneixements i a apropar-nos a la vida d’aquests cosins i cosines nostres més peluts. Transmetia un gran entusiasme i il·lusió per aquest grup de fauna i per la natura en general.

Tots i totes els que vàrem poder gaudir d’ell, vàrem guanyar en coneixement, respecte i una major admiració per la vida que ens rodeja però, sobretot, vam guanyar un amic. En Rob era una persona preciosa: alegre i somrient, dolç, vital, sempre ben disposat tant per sortir al camp, com per posar-se el davantal i fer-nos un sopar boníssim. Tímid i discret, potser per saber tantes coses… i tot i això no tenia cap problema per posar-se a cantar amb una granera a mode de micròfon i ballar com si ningú el mirés.

Han estat molts els bons moments i experiències que, els que hem estat al seu costat, hem acumulat durant aquests més de 20 anys de vincle amb el projecte. Segur que tots i totes tenen la seva experiència que explicar. De moment esperem que l’arribada d’aquesta notícia faci que, qui el conegué, rememori un bell record.

Fins sempre, Otterman!